dimarts, 22 de maig del 2018

BOGAMARÍ I CRANCS ERMITANYS!

El dilluns Natalia ens va portar a classe un Bogamarí i uns Crancs Ermitanys! Ens va encantar poder veure'ls de prop. Hem investigat un poc sobre ells i hem après moltes coses...

Podríeu escriure en un comentari: què sabem del Bogamarí i dels Crancs Ermitanys???

14 comentaris:

  1. Hola soc na Beatriz Maria i volia dir que el bogamari esta cubert de pues que mesuren d'uns mil.limetres 30 cm. Segun l'especie es herbivora [mengen alges i tambe mengen arena] i avegades poden alimentarse d'animals morts.

    ADEUUUUUUUUUUU YOUTUBERS!!!

    ResponElimina
  2. Hola youtubers!!!!!!!
    He investigat sobre bogamarins i també sobre els crancs ermitanys:el bogamarins viuen a tots els fons marins i hi ha 950 espècies vivents.
    Els crancs ermitanys s'alimenten de tot.
    Adeuuuuuuuuuuuu!!!!!!!
    Adriana

    ResponElimina
  3. Hola youtubers!!
    He investigat sobre els bogamarins i els crancs ermitanys: els bogamarins viuen a tots els fons marins,hi ha 950 especies vivents.
    Els crancs ermitanys s'alimenten de tot.
    Adeuuuuuuu!!!!
    Adriana

    ResponElimina
  4. HOLA EL BOGAMARI EL VAIG DUR JO I MENJA PLACTO

    NATALIA

    ResponElimina
  5. Jo he invetigat una mica sobre el bogamarí,buscan he trobat una cosa que la te a dintre seva, es que te com una estrella de mar taronja que es diu "gòndos que resulta que es comestible.
    Una altra cosa que us volia dir es que a ca meva tinc un bogamarí sense punxes ,si la meva mare hem deixa el dure,l'unic es que es molt fragil.

    STELLA.

    ResponElimina
  6. El nom Bogamarí ve de la familia dels equinodermns

    adeuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Àngel

    ResponElimina
  7. Fa uns 6 cm de diàmetre i és de forma semiesfèrica bastant deprimida. Les punxes són llargues, com la meitat del diàmetre del cos. L’àrea membranosa sense punxes al voltant de la boca és gran. El color és negre, però els jóvens són més clars: les closques sense punxes són de color verdós o rosat i amb una gran obertura a la part de la boca. Viu als primers metres sota el nivell del mar en zones rocoses i praderies de fanerògames i s’alimenta d’algues.

    ResponElimina
  8. Té el cos semiesfèric aplanat per la cara oral, de fins als 7 cm de diàmetre. Les punxes arriben a fer els 3 cm de llarg. L’àrea membranosa al voltant de la boa és més petita que en l’espècie anterior. El color és molt variable: negre, verdós, violaci, marronós, etc. La closca sense punxes és verdosa amb una obertura petita a la part de la boca. Les gònades madures de color taronja són bastant apreciades gastronòmicament. Viu als fons rocosos en grups nombrosos, associat a l’anterior, fins als 80 m de profunditat. Excava cavitats semiesfèriques a les roques. Amb freqüència s’emmascara amb algues, fragments de closques, pedretes, etc.4

    ResponElimina
  9. És menys freqüent que els anteriors. El cos és hemisfèric o aplanat, de fins a 15 cm de diàmetre. El color és violeta o rogenc i les punxes són curtes —de fins a 2 cm—, poc punxegudes i amb l’extrem blanc. La closca buida és verdosa. Viu als fons rocosos i a les praderes de posidònies des dels 3 fins als 80 m de fondària. Excava cavitats a la roca. [SRT]

    ResponElimina
  10. Las espinas más pequeñas son venenosas y pueden producir lesiones muy dolorosas si se las toca.Las formas del cuerpo de los erizos son muy diversas, algunos son redondos y espinosos como una castaña, otros son redondos y chatos, con pelos cortos y suaves como terciopelo. (El terciopelo es Una tela de tacto velloso y suave, que se hace con distintos tipos de fibras (acetato, rayón, seda, algodón), que forma pequeños anillos de hilo que sobresalen por una de sus caras y que se cortan una vez tejida la tela para obtener una superficie con pelo; se utiliza en la confección de prendas de vestir y en tapicería)Algunas especies de erizos de mar pueden llegar a vivir más de cien años.
    - De Bea Libre

    ADIOOOOS!.

    ResponElimina
  11. Quanta informació tenim!!!
    Molt interessant tot, ho llegirem a classe.
    Moltes gràcies YouTubers!

    Tamara.

    ResponElimina
  12. En la aigua als bogamaris, les pinces no pueden romper facil pero quan esta fuera pueden romper facil.




    Rosie

    ResponElimina
  13. Heu fet molt bones investigacions!!!!
    Enhorabona a tots els que ho heu fet!
    Ho llegirem i resumirem a classe.
    Ángeles Juan.

    ResponElimina